ανακοίνωση για το Σ.Ι.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 11:46
Στην Κατηγορία : Ανακοινώσεις

  Ανακοίνωση

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες,

 Μετά την ανακοίνωση που είχε βγάλει το Συμβούλιο Ιδρύματος τον Απρίλη, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναδείκνυε τους αγώνες εργαζομένων και φοιτητών για τα δικαιώματά μας ως το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΜΠ, τη βδομάδα που μας πέρασε ήρθε με δεύτερη ανακοίνωση να μας ενημερώσει για την 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσία όλων των εξωτερικών μελών.  

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, πιστεύει ότι έχει αξία οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο, με βάση την μέχρι τώρα πείρα τους, να βγάλουν συμπεράσματα γι’ αυτή την ανακοίνωση του Σ.Ι.

 Φαίνεται από την ανακοίνωση αυτό που ούτως ή άλλως γνωρίζουμε όλοι : το γεγονός πως μέσα στο Πολυτεχνείο παράγεται έρευνα για τις επιχειρήσεις. Για την ‘ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας’ όπως λέει και το Συμβούλιο Διοίκησης. Χαίρεται μας λέει το Συμβούλιο για το γεγονός πως μέσα στο Πολυτεχνείο υπάρχουν μαγαζιά, που πουλάνε και αγοράζουν έρευνα η οποία πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου, τις οποίες μέσω τις φορολογίας έχει πληρώσει ο Ελληνικός λαός και τα περισσότερα από αυτά δεν θα τα δουν ποτέ οι φοιτητές που σπουδάζουν στο ΕΜΠ. Έρευνα που πραγματοποιείται κατά κύριο ρόλο πάμφθηνα (κάποιες φορές και τσάμπα) από νέους ερευνητές που θέλουν να κάνουν το διδακτορικό τους. Έρευνα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να συμβάλλει στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά αντί αυτού, χρησιμοποιείται προς όφελος επιχειρήσεων, για μεγαλύτερα κέρδη.

 Όλη αυτή την δραστηριότητα μας λέει το ΣΙ ότι θέλει να την ενισχύσει, ώστε να ενισχυθεί λέει οικονομικά το Ίδρυμα. Εμείς λέμε πως πρέπει να ενισχυθεί ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του ΕΜΠ, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων και συνολικά όλες οι ανάγκες για την λειτουργία του Πολυτεχνείου. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση πάλης των εργαζομένων, των φοιτητών και φυσικά των Καθηγητών που δεν έχουν ξεπουλήσει την επιστήμη τους, δεν έχουν κάνει τα εργαστήριά τους παραμάγαζα των επιχειρήσεων.

Φυσικά, τα Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια ήρθαν για να παίξουν ακριβώς το αντίθετο ρόλο. Το Συμβούλιο Διοίκησης ήρθε για να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της μετατροπής του ΕΜΠ από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε επιχείρηση. Μια επιχείρηση που θα πουλάει πακέτα γνώσεων και έρευνα με το κιλό. Μια επιχείρηση που όπως παντού θα πρέπει να τσακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να επικρατήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να μειωθεί το προσωπικό κλπ. Όλα αυτά που προβλέπονται δηλαδή και με τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση για τον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Γι αυτό και θέλουν να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η όλο και μεγαλύτερη ως τώρα αποσύνδεση του προϋπολογισμού με τον κρατικό προϋπολογισμό και η επικράτηση της χρηματοδότησης από Ιδιώτες – Επιχειρηματίες – ‘Χορηγούς’. Ούτε ευρώ από τα χρήματα που επενδύουν οι επιχειρηματίες δεν πρόκειται να πάνε για αυξήσεις, δώρα, επιδόματα. Ούτε ευρώ για την κάλυψη του κόστους σπουδών για τους φοιτητές. Ο μόνος σκοπός τους είναι το κέρδος και γι αυτό θα ρίξει όποιος ρίξει λεφτά.

 Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

 Όλα τα παραπάνω τα περιγράφει στην ανακοίνωση του το Σ.Ι., για το ΝΠΙΔ του Ιδρύματος, τους χορηγούς που πρέπει να εξασφαλιστούν (θα βοηθήσει μάλιστα λέει για χορηγούς από το εξωτερικό να υπάρξει διακρατικές συμφωνίες που να τους εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές)κλπ. Περιγράφεται λιτά αλλά γλαφυρά δηλαδή η λειτουργία του Πολυτεχνείου ως επιχείρηση.

Φαίνεται λοιπόν πως σε αυτή την κατεύθυνση θα συγκροτηθεί ο Οργανισμός και ο Εσωτερικός Κανονισμός του Ιδρύματος, εξού και η πρεμούρα του ΣΙ να γίνει άμεσα η σύνταξή τους. Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους εργαζόμενους πως είτε με τον παλιό Οργανισμό είτε με τον νέο που θα συντάξουν, η κατεύθυνση αφενός για απολύσεις αφετέρου για ελαστικές μορφές εργασίας θα είναι η ίδια και θα την προχωρήσουν. Έτσι εξάλλου δουλεύουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, αυτό επιβάλλει η ‘επιχειρηματικότητα’!

Και με αυτή την ανακοίνωση λοιπόν γίνεται ξεκάθαρο ποιο είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν και το ΣΙ θα έρθει να παίξει συγκεκριμένο ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση.

 Ως Δ.Σ. του Συλλόγου αναδεικνύουμε πως ο μόνος τρόπος για να βάλουμε εμπόδια σε αυτά τα μέτρα, είναι η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται Πανεπιστήμιο Δημόσιο και Δωρεάν. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχουν σωτήρες σε αυτή την κατάσταση. Εμείς οι εργαζόμενοι μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δώσουμε απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειες μας.

 Για το Δ.Σ.

 Η Πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας

Ε. Σούμα                                              Ε. Τσουκάτου

Μπορείτε να απαντήσετε, ή να κάνετε trackback από το site σας.

Leave a Reply